Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF, 2008), ξεκίνησε το πρόγραμμα, που ονομάζεται Play and stay στο οποίο προσαρμόστηκαν οι μέθοδοι διδασκαλίας και υιοθετήθηκαν νέες πρακτικές, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και να βοηθήσουν στη διάδοση του αθλήματος.

Πιο αναλυτικά, η φιλοσοφία και το πρόγραμμα του Play and Stay είναι οι παίκτες να παίξουν ένα παιχνίδι τένις όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Ο βασικός στόχος για τους προπονητές είναι να διδάξουν τις βασικές κινητικές δεξιότητες μέσα από ένα παιχνίδι τένις, έτσι ώστε οι παίκτες να χρησιμοποιήσουν τις ανταλλαγές και το σκορ όσο το δυνατόν συντομότερα.

Απώτερος στόχος είναι η διασκέδαση για όλη τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF, 2008) προτείνει ότι αν και η διδασκαλία της τεχνικής παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο, οι προπονητές πρέπει πρώτα να επικεντρώσουν στους αρχάριους παίκτες να μάθουν την έννοια του παιχνιδιού. Επιπλέον, στους αρχάριους παίκτες θα πρέπει να δοθούν μόνο οι βασικές τεχνικές και οι τακτικές οδηγίες, προκειμένου να τους βοηθήσει να βελτιωθούν καλύτερα μέσα από το παιχνίδι.

VIDEO:

Tennis Play and Stay Promotional Video

tennis

Tennis 10s

Από την 1η Ιανουαρίου 2012, η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) εξαλείφει επίσημα τη χρήση της κλασσικής κίτρινης μπάλας σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών από τους αγώνες. Οι νέοι κανόνες υποχρεώνουν τους αγώνες των συγκεκριμένων ηλικιών να διεξάγονται μόνο με την πιο αργή «κόκκινη», «πορτοκαλί» ή «πράσινη» μπάλα στο ανάλογο μέγεθος γηπέδου.

Η αλλαγή του κανόνα αποτελεί βασικό μέρος του προγράμματος του Tennis10s της ITF, η οποία προωθεί τη χρήση των πιο αργών σε αναπήδηση μπαλών, μικρότερες και ελαφρύτερες ρακέτες και μικρότερα γήπεδα για να είναι ευκολότερο για τα παιδιά.

Οι τρεις τύποι μπαλών προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα στάδια της ανάπτυξης ενός παίκτη. Με τη χρήση τους βοηθούν τους αρχάριους αθλητές να αναπτύξουν πιο αποτελεσματική τεχνική και να εφαρμόσουν προηγμένες τακτικές, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την κίτρινη μπάλα στο γήπεδο κανονικών διαστάσεων.

  • Η «κόκκινη» μπάλα, είναι 75 % πιο αργή από ό, τι μια κανονική κίτρινη μπάλα, και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-8 σε γήπεδο μεγέθους 12 x 6m.
  • Η «πορτοκαλί» μπάλα είναι 50 % πιο αργή για παιδιά 8-10 ετών σε ένα γήπεδο μεγέθους 18 x 6,5.
  • Η «πράσινη» μπάλα είναι 25 % πιο αργή για παιδιά 9-10 ετών στο γήπεδο κανονικών διαστάσεων.

VIDEO:

Tennis10s – Change is Coming to Tennis

rules

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Ο.Α.Χ.

Ομάδες αρχαρίων

Στις ομάδες αρχαρίων προπονούνται παιδιά ηλικίας 5 -18 ετών με στόχο την εκμάθηση, τη διασκέδαση και την παραμονή στο άθλημα.

Προαγωνιστικές ομάδες

Στις Προαγωνιστικές ομάδες, προπονούνται παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Τα παιδιά που έχουν δυνατότητες και το επιθυμούν, προωθούνται στις Αγωνιστικές Ομάδες του Ομίλου.

Αγωνιστικές ομάδες

Στις αγωνιστικές ομάδες προπονούνται παιδιά ηλικίας 9-18 ετών.
Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει προπόνηση τεχνικής, προπόνηση τακτικής, φυσική κατάσταση, και συμμετοχή σε αγώνες.
Οι αθλητές των αγωνιστικών ομάδων ακολουθούν το ετήσιο πρόγραμμα αγώνων συμμετέχοντας στις αποστολές του Ομίλου.

Ομάδες ενηλίκων

Στις ομάδες ενηλίκων προπονούνται άτομα όλων των ηλικιών από 18 ετών. Συμμετέχουν αρχάριοι και προχωρημένοι αθλητές .Ο στόχος των προπονήσεων ποικίλλει ανάλογα με το επίπεδο και τη διάθεση των αθλουμενων.